Lov na divlje svinje 29.12.2016. godine

Lovačku udrugu ”Prepelica” Mahovo, već smo predstavili u superlativima što se tiče poljskog lova na ptice . Tim više je sa posebnim zadovoljstvom primljen poziv za lov na divlje svinje, koje je održan između Božića i Nove godine, da se i na licu mjesta vidi kako se ovakva udruga nosi sa organizacijom sasvim drukčije vrste lova.

Samo da podsjetimo, LD ”Prepelica ” Mahovo je udruga novijeg datuma, osnovana 1991. godine i sada broji 60-tak članova, zajedno sa pridruženim , te upravlja i gospodari lovištem od gotovo 6000 hektara. Od ove godine u LGO ima i jelena , tako da je i taj dio u potpunosti zaokružen.

No da se vratimo na današnji lov. Jutarnje okupljanje , kraj lijepe lovačke kuće, usred posavske ravnice. Niske temperature i sredina blagdanskog tjedna nisu spriječile dolazak većeg broja gostiju i domaćih lovaca.

Obavezan lovački doručak, je također tradicija u ovoj udruzi. Uslijedilo je postrojavanje i pozdrav od strane predsjednika udruge Maria Šareca, te dopredsjenika Ivice Vrkljana i lovnika Hrvoja Crnekovića. Okupljenim lovcima se također uz blagdansku čestitku obratio Vlado Kireta , predsjednik Lovačkog saveza Sisačko-moslavačke županije, koji je došao u društvu Ivice Pučka dopresjednika Saveza.

Podjela u nekoliko manjih grupa, i krećemo na dio lovišta koji je danas predviđen za lov. Predsjednik udruge Mario Šarec danas vodi brigu o meni i u starom Toyotinom terencu, odlazimo nepunih dva kilometra od lovačke kuće.

U desetak minuta štandt se okuplja, i kreće na planirana mjesta. Ove godine Gornju Posavinu nije previše teško loviti, zemlja je suha i smrznuta, odteretni vodni kanali gotovo prazni, i nema teškog i napornog posavskog blata.

U potpunoj tišini postavlja se prvi štandt uz kanal, pucanj za početak kretanja prigona počinje. Povremeno se čuju psi , ali ništa značajnije se ne događa. Za sat vremena prvi psi i prigonići izlaze iz šume, pomicanje i nanovo postavljanje štandta za drugi prigon.

I tada počinje. Nije prošlo ni desetak minuta, a obuhvaćeno je veće podrućje grmlja između oranica i šume, i sa svih strana počinje pucnjava i glasanje pasa. Bez obzira na pomno planirano i disciplinirano kretanje prigona, pucnja se čuje od svuda, i tako dobrih sat i pol vremena, praktički do samog završetka lova aktivnost ne prestaje.

Nije prošlo deset minuta od posljednjeg pucnja i već je tu traktor i počinje izvlačenja i sakupljanje divljači, u kojoj sudjeluju svi. Iako je sve išlo najbrže što je moglo, gusto grmlje i razvedeni ulov, usporio je izvlačenje odstrijela, tako da je pokaznu štreku i davanje počasti zavidnom broju odstreljene divljači obavljeno u potpunom mraku.

Počast divljači dao je predsjednik udruge Mario Šarec, čestitke sretnim lovcima, Vlado Kireta, dok je Ivica Vrkljan organizirao onaj dio skrbi o gostima.

Usljedila je tradicionalna lovačka fešta, a ovaj puta su gotovo lovci svi imali smješak na licu.

I što reći na kraju. Ova udruga je i u ovakvom, vrlo zahtjevnom lovu pokazala, osim obilja crne divljači, i vrhunsku organizaciju te se potvrdila kao Udruga u kojoj bi svaki lovac poželjeo biti član.(Boris Savić)